Mrożone owoce zachowują nie tylko smak i aromat, ale, jak twierdzą dietetycy większość wartości odżywczych. Handel stanął na wysokości zadania i oprócz rodzimych oferuje szeroki wybór mrożonych rarytasów z całego świata.
Na kulinarnej mapie Ameryka Południowa zajmuje uprzywilejowaną pozycję ze względu na różnorodność i wysoką jakość produkowanej tam żywności. Dostępne od pewnego czasu w Polsce MROŻONA owoce brazylijskie coraz śmielej torują sobie drogi na nasze stoły. Nowoczesne techniki mrożenia silnie schłodzonym powietrzem pozwalają zachować kształt, smak, aromat i cenne składniki.
BRAZYLIJSKA BOMBA WITAMINOWA
Łatwo się przeziębiasz i często łapiesz grypę, a może trudno utrzymać ci nerwy na wodzy? Zamiast dorabiać potężny przemysł farmaceutyczny, popracuj nad swoją odpornością. Ta recepta pysznie smakuje, co nie umniejsza jej walorów prozdrowotnych. Witaminowa bomba prosto z serca brazylijskiej dżungli jest łatwo przyswajalna i dużo tańsza od pigułek.
BOSKA MARAKUJA LECZY NERWY
Używana od wieków, wykazuje działanie ochronne na układ nerwowy człowieka i znosi stany napięcia psychicznego. Zawiera witaminy z grupy B, witaminę A, C, E i K, minerały cynk, fosfor, magnez, potas, sód, wapń i żelazo oraz teobrominę, kwercetynę i rutynę. Pulpa marakuja dobrze komponuje się z jogurtem, jak również stanowi cenny składnik kojącego nerwy smoothie.
MANGO SMAKUJE NIEZIEMSKO
Dojrzałe mango uchodzi za najsmaczniejszy owoc świata. Zawiera bogactwo witamin, w tym A, witaminy z grupy B, witaminę C, E i K, minerały cynk, fosfor, magnez, miedź, potas, sód, wapń, żelazo oraz działający przeciwzapalnie lupeol. Pulpa z mango jest wprost niezastąpiona w kuchni jako dodatek do ciast, deserów czy smoothie.
Mrożone owoce zachowują pełną wartość odżywczą przez okres 1 roku po zamrożeniu. Warto wspomnieć, że amerykańscy żywieniowcy traktują mrożonki owocowe tak jak produkty świeże.