Zacznijmy od wyjaśnienia pojęcia dieta cukrzycowa. Jest to rodzaj odżywiania, podczas którego zmniejszamy w organizmie stężenie glukozy, cholesterolu oraz triglicerydów w surowicy krwi. Dzięki niej ograniczamy ilość cukrów przyjmowanych do naszego organizmu. Często osoby chorujące na cukrzyce borykają się z otyłością, dlatego dieta powinna redukować masę ciała.
Osoby chore na cukrzyce mają indywidualne zapotrzebowanie energetyczne. Czyli, ilość spożywanych kalorii każdego dnia, rozkładając to na 4-5 posiłków. Musi to ustalić lekarz, mając na uwadze wiek, płeć, wagę i wzrost. U każdego cukrzyka zapotrzebowanie energetyczne może wyglądać inaczej. Osoby borykające się z nadwagą dostaną dietę z deficytem kalorycznym, co pozwoli im zrzucić zbędne kilogramy.
Jak wygląda dieta cukrzycowa?
Przede wszystkim dieta cukrzyka zależy od typu choroby i zapotrzebowania energetycznego. Jeśli pacjent cierpi na nadwagę, powinien ograniczyć przyjmowanie nasyconych kwasów tłuszczowych, które możemy spotkać w produktach pochodzących od zwierząt. Cukrzycy z otyłością powinni spożywać chude mięso i nabiał o obniżonej zawartości tłuszczu. W tym przypadku lekarze zalecają chudą wołowinę, ryby, jogurty, kefiry, maślanki, białko jajka oraz indyka i kurczaka bez skóry.
Dieta cukrzycowa powinna być złożona z produktów o niskim indeksie glikemicznym, który powoduje wzrost cukru w krwi. Wszystkie produkty o wysokiej zawartości błonnika mogą być przyjmowane przez cukrzyka. Pieczywo razowe, płatki owsiane, kasza gruboziarnista oraz warzywa. Jeśli chodzi o owoce, to na nie trzeba również uważać. Większość z nich ma wysoki indeks glikemiczny. Cukrzyk powinien przyjmować jedną porcję owoców dziennie. Poleca się czereśnie, grejpfruty, jabłka, maliny, granaty oraz borówki.
Cukrzycy nie mogą spożywać tłustych mięs, śmietany, masła, smalcu, margaryny, oleju palmowego, białego ryżu, płatków kukurydzianych, pełnotłustego nabiału oraz produktów, które smażone są na głębokim tłuszczu.