Obok muzyki i atmosfery panującej na weselu to właśnie serwowane potrawy są jednym z najczęściej komentowanych elementów uroczystości. Prawie pewnym jest, że z oprawą muzyczną do jakiejś, choćby małej grupki odbiorców nie trafimy np. Dj na wesele gra zazwyczaj muzykę dla młodszych odbiorców, a z kolei muzyka biesiadna często grana przez zespoły znajduje zwolenników wśród starszych weselników. Podawane jedzenie powinno natomiast smakować wszystkim. Dużym wyzwaniem jednak jest zaserwowanie dań, które będą zadowalały kubki smakowe wszystkich zaproszonych gości. Skomponowanie idealnego menu dla dużej ilości osób graniczy niemalże z cudem. Choćbyśmy się dwoili i troili, to nie ma możliwości, aby sprostać kulinarnym oczekiwaniom każdego z osobna. Istnieje kilka sposobów aby menu jakie zaserwujemy naszym gościom pozostawiło dobre ogólne wrażenie, musimy tylko przestrzegać kilku zasad.

Przede wszystkim nie możemy stawiać na ilość. Przestarzałe jest już myślenie, że im więcej na stole, tym lepiej będzie się mówiło o gospodarzach. W dzisiejszych czasach to jakość podawanych potraw decyduje o tym, czy menu weselne będzie uznane za udane. Ilość oczywiście nie pozostaje całkowicie bez znaczenia. Młoda para nie może pozwolić sobie na to żeby ich goście byli głodni podczas zabawy, lub opuścili lokal z pustymi żołądkami. Musimy w taki sposób oszacować ilość aby goście byli najedzeni ale żeby też nie było potrzeby wyrzucania i marnowania w ten sposób większości jedzenia.

Przyjęło się, że na standardowym weselu, czyli takim trwającym ok. 12 godzin podaje się 4-5 dań gorących oraz dodatkowo przystawki, zakąski, ciasta i oczywiście owoce.

Różnorodność potraw jest istotnym kluczem do sukcesu weselnego menu. Na stołach powinny gościć nie jedne a kilka rodzajów wędlin, sałatek, ryb czy ciast. Nie możemy również zapomnieć o ewentualnych wegetarianach. Jeśli tacy będą wśród naszych gości musimy zadbać aby nie zabrakło dla nich potraw zastępujących dania mięsne.

Posiłki podawane powinny być z odpowiednimi przerwami, zwłaszcza te serwowane na ciepło. Niedopuszczalne jest aby przykładowo trzy pierwsze potrawy podane były z tylko godzinną przerwą pomiędzy, a na kolejny goście czekali przez kilka godzin. Zazwyczaj ciepłe posiłki powinny być podawane mniej więcej co trzy godziny. W czasie tej przerwy weselnicy mogą kosztować zimnych przekąsek czy np. rarytasów z wiejskiego stołu.

Dodatkowo na stołach gości może pojawić się przygotowany jadłospis z godzinami serwowania kolejnych dań. Dzięki temu wodzirej czy DJ nie będą musieli zapowiadać zbliżających się posiłków, i każdy z gości będzie wiedział kiedy będą podawane.