Coraz więcej współczesnych kuchni posiada panele szklane. Skąd ten trend i dlaczego tak chętnie zastępujemy nim najpopularniejsze dotychczas płytki ceramiczne? Najważniejszą zaletą paneli szklanych jest łatwość w zachowaniu ich w czystości. Dzięki temu, że nie posiadają fug – tak jak wspomniane płytki – nie gromadzą w sobie brudu trudnego do usunięcia.

Po drugie – z racji na gładką powierzchnię, wystarczy je tylko przetrzeć szmatką z płynem do szyb i już będą wyglądały jak nowe. Po trzecie wreszcie – panele szklane do kuchni są odporne na dużą wilgoć i na wysokie temperatury, czyli na warunki panujące w tym pomieszczeniu najczęściej. Decydując się na panele wykonane ze szkła hartowanego, możemy mieć też pewność, że będą one odporne na zarysowania i inne uszkodzenia mechaniczne. W takiej sytuacji nie będzie również mowy o ich rozbiciu np. przez nasze dziecko. Walory praktyczne to jednak nie wszystko. Panele tego typu cieszą się popularnością także ze względu na zdjęcia na szkle – chętnie wykorzystywane we współczesnych aranżacjach wnętrz, nadające im innowacyjnego, nietuzinkowego wyglądu itd.

Oczywiście zanim zdecydujemy się na konkretną ofertę, warto upewnić się:
– Czy dane panele rzeczywiście charakteryzują się wyżej wymienionymi zaletami?
– Jaką mają grubość?
– Czy ich producent wprowadził otwory na gniazdka?
– Czy zostały one wykonane z materiałów ekologicznych, bezpiecznych dla środowiska?

W razie jakichkolwiek wątpliwości warto też poczytać na temat danego modelu w Internecie – czy ma on dobre opinie? Czy nie sprawia innym użytkownikom problemów na etapie montażu i po wieloletnim użytkowaniu? Czy jego producent nie budzi wątpliwości?